Uncategorized

Lucia saiakesed

Rootsis serveeritakse neid safraniga saiakesi 13. detsembril Luutsinapäeval.
Martsipan, kohupiim ja maitseained annavad saiadele väga hea maitse ja mõnusa pehmuse mitmeks päevaks.
Vaja läheb:
75 g pärmi
100 g võid
4 dl piima
1 dl rõõska koort
1 dl heledat siirupit
0.5 dl suhkrut
300 g kohupiima
1.25 g sahvranit
175 g martispanimassi
1 kg jahu
0.5 tl soola
1 tl vanillisuhkrut
1 tl kardemoni
Peale:
1 muna
kuivatatud jõhvikaid /rosinaid
Tee nii:
Hõõru pärm 1 tl suhkruga vedelaks. Sulata või ning sega kuumalt piima, koore, siirupi ja kohupiimaga.Purusta safran suhkruga uhmris ja lisa segule.Lisa pärm ning sega läbi. Lisa ka riivitud martsipanimass.(et paremini riivida saaks, hoia seda enne natuke sügavkülmas). Sega pool jahukogust maitseainetega ja lisa segule. Sõtku juurde ka teine pool jahust. Sõtku kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb. Kata rätikuga ja jäta sooja kohta kerkima. Kergita 45 min. Tõsta kerkinud tainas jahuga ülepuistatud lauale. Vormi tainast umbes 1.5 cm läbimõõduga ja 15cm pikkused jupid ning keera mõlemast otsast rulli. Torka rulli keskele jõhvikad ja lase rätiku all veel 30 min kerkida. Määri lahtiklopitud munaga ja küpseta 225 kraadises ahjus 12-15 min.
Kogusest saab umbes 40-45 saiakest.

Retsept on pärit raamatust 100 kooki mõnede mugandustega.

  • Järgmine kord lisaksin rohkem martsipani ja siirupit, et oleksid magusamad.

Lisa kommentaar