Vanapere köögikatsetused

Mulle meeldivad pärmitaignast tehtud rullid. Kõige paremad on nad just ahjusoojana koos hea teega. Kui pärmitainas hästi õnnestub ja jahuga ei liialda püsivad saiaksed veel pehme ja mahlasenagi veel järgmisel päeval. Natuke kartsin, et rabarberitest tulev mahl ei lase saiadel küpseda ja nad jäävad liiga vedelad, kuid see oli asjata:) Rabarber, kardemon ja martsipan on super kooslus, mis on proovimist väärt:) Tervislikkust lisab saiaksestele ka see, et kolmandik jahukogusest asendasin täisterarukkijahuga.

Retsept on pärit Selveri retsepitlehelt ja kogusest saab 2 plaaditäit rulle.

Vaja läheb:
Tainas
4 dl käesooja piima
50 g presspärmi
1 tl soola
1 dl suhkut
2 tl kardemoni
100 g võid
4 dl täisterajahu
8 dl nisujahu
Täidis
100 g võid
200 g martsipani
200 g rabarberit
Peale
1 lahtiklopitud muna
75 g mandlilaaste

Tee nii:

Hõõru pärm vähese suhkru ja soolaga vedelaks, lisa käesoe piim ja sega segamini. Lisa kardemon, ülejäänud suhkur, toasoe või kuubikutena ja enamus jahust . Sõtku ühtlaseks tainaks, kuni tainas lööb kausi servade küljest lahti. Lase kerkida rätiku all u 1 tund( kuna lisasin rukkijahu, siis tainas ei kerki nii hästi, lasin kerkida umbes 2 tundi). Tükelda rabarberid väikesteks kuubikuteks, riivi külmkapis olnud martsipan. Rullli tainas ülejäänud jahusel laual ristkülikuks. Määri peale toasoe või ning puista peale rabarber ja martsipan. Rulli tihedalt kokku ja lõika tükkideks(umbes 2-3 cm laiused rullid) Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase rätiku all kerkida veel 30 minutit. Määri pealt lahtiklopitud munaga ja puista peale mandlilaastud. Küpseta 225 kraadi juures 10-15 minutit. Ahjusoojalt on parimad:)

Martsipani-rabarberikeerud

Olen Laura. Blogi pidanud aastast 2012. Siit blogist leiad minu lemmik katsetused, nii magusad ja soolased, Eestist ja maailma köökidest. Eriti sooja koha on võitnud minu südames aasia köögid, Korea köögiga esiotsas. Kui oled huvitatud koostööst, siis kirjuta laura@vanapere.ee