Vanapere köögikatsetused

Oktoobri lõpus liitusin ma Daring Kitcheniga, olen nüüd Daring Baker. Tegemist on sellise ülemaailmse virtuaalse kooskokkamisega, kus iga kuu alguses keegi esitab nii- öelda väljakutse ja 27. kuupäeval on selle avaldamise tähtaeg, mil kõik kes seda retsepti katsetasid, oma blogisse vastavasisulise postituse teevad. Veel on seal sellised reeglid, et enne postituse tähtaega ei tohi kellelegi, kes Daring Baker pole, jooksva kuu teemast rääkida ja aastas võib ainult paaril väljakutsel mitte osaleda. Igatahes väga huvitav ettevõtmine ja tänu sellele saan kindlasti katsetada palju uusi huvitavaid küpsetisi, mida muidu kindlasti ei prooviks.

Selle kuu väljakutse võõrustajaks oli Catherine Munchie Musingus, ja selleks oli Filipiinidelt pärit rikkalik kook Sans Rival, mis tõlkes tähendab rivaalidetta, ehk siis see kook peaks olema kõige parem:)
Selles koogis on pähkliste beseekihtide vahel võikreem. Pähkleid ja võikreemi võisime ise valida. Mina tegin traditsioonilise:kasutasin India pähkleid ja prantsuse võikreemi kihtide vahel. Alguses retsepti vaadates ehmatasin küll või ja suhkru koguse peale ära, ma isegi võtsin kasutasin 1/3 vähem suhkrut ja võid, aga minu maitse järgi oleks võinud isegi vähem magus olla. Lõppkokkuvõttes oli väga huvitav väljakutse ja ootan juba huviga detsembri teemat.

Sellest kogusest saab 12-15 tükki. Mina joonistasin küpsetuspaberile 4 18×28 cm ristkülikut ja küpsetasin kahes osas. Muidugi võib ka ümmarguses lahtikäivas vormis küpsetada.

Vaja läheb:
Beseekihid:
10 munavalget, toatemperatuuril
180 g suhkrut
2 tl äädikat
20 g kakaod
240 g ahjus röstitud india pähkleid

Tee nii:
Purusta enamik pähklitest peeneks( mitte päris jahuks, aga liivjaks), ülejäänud jäta suuremateks tükkideks ja neid saad kasutada pärast kaunistamisel. Vahusta munavalged kuivas puhtas kausis kuni need on habemeajamisvahu taolised ja hakka järk-järgult suhkrut lisama, vahusta kuni saad tugeva läikiva vahu, mis jääb ka kaussi ümber pöörates sinna sisse, nirista peale äädikas ja raputa peale kakao ja vahusta veel umbes 10 sekundit. Sega õrnalt juurde ka pähklid. Jaota segu neljaks võrdseks osaks ja pane võiga määritud ja jahuga üle puistatud küpsetuspaberi peale. (tee näiteks 18×28 cm ristkülikud). Kuumuta ahi 160 kraadini ja küpseta põhju 30 minutit.Võta ahjust välja jahuta natuke ja eemalda küpsetuspaber, hiljem on seda raskem eemaldada. Keera ahi kinni pane põhjad sinna tagasi ja jätta irvakil ahjuuksega nad sinna jahtuma, et saada krõbedaid põhju.

Purustatud pähklid
Vahustatud munavalged pähklitega

Võikreem:
200 g toasooja võid
5 munakollast
170 g suhkrut
0.5 dl vett
2 tl vanillisuhkrut või 1.5 tl vanilliekstrakti

Tee nii:
Vahusta munakollaseid senikaua kuni nad on ruumalalt kahekordistunud. Pane suhkur ja vesi potti ja kuumuta kuni kogu suhkur on sulanud ja suhkrulahus on 120 kraadi( mina tegin nii et panin näpu sisse ja kui tundus kuumem kui keev vesi siis siis võtsin ära:):). Nirista aeglaselt samal ajal maksimum kiirusega mikserdades munakollasevahu hulka suhkrusiirup ja jätka mikserdamist kuni segu saavutab toatemperatuuri. Lisa supilusika kaupa toasoe või. Lõpuks lisa ka vanillisuhkur või -ekstrakt. Hoia enne koogile määrimist võikreemi vähemalt tund aega külmkapis ja vahusta see pehmeks enne kasutamist.
Koogi kokkupanemiseks tee nii: kõigepealt kiht beseed, siis õrn kiht võikreemi, siis jälle besee-ja nii kuni viimase kihini, mille katmiseks jäta rohkem kreemi. Kata viimane kiht ja ääred võikreemiga ja kaunista pähklitega. Hoia külmas kuni serveerimiseni.( Kergem on külmalt lõigata).

Daring Bakers: Sans rival

Olen Laura. Blogi pidanud aastast 2012. Siit blogist leiad minu lemmik katsetused, nii magusad ja soolased, Eestist ja maailma köökidest. Eriti sooja koha on võitnud minu südames aasia köögid, Korea köögiga esiotsas. Kui oled huvitatud koostööst, siis kirjuta laura@vanapere.ee