Magustoidud

Brüleekreem

 

Esimest korda proovisin brüleekreemi paar aastat tagasi Prantsusmaal. See oli tõeline elamus, krõbeda suhkrukatte all mõnus siidine ja külm kreem  Sellest ajast saati olen mõtteid mõlgutanud, et võiks ka kodus seda  valmistada. Kuni selle aasta sügiseni oli takistuseks spetsiaalsete ahjuvormide ja gaasipõleti puudumine, ja kui kõike nii nagu originaalis olema peab teha ei saa, siis ma parem ei teegi:) Aga sünnipäevaks kingiti mulle ramekinid ja kallid kursakaaslased ka flambeerija, niiet brüleemaraton võis alata. Pidin ikka paar korda alguses ämbrisse astuma, enne kui jäin oma brüleekreemiga rahule. Esimene kord tuli mul selline magus omlett, teine kord nagu suflee, kolmandal korral oli juba enamvähem brülee moodi ja neljas kord kiitsid juba kõik, et nagu restoranis:) Jagangi nüüd teiega samm-sammult valmistamiõpetuse, et te ei kordaks minu tehtud vigu. Kui asi käpas, siis on brüleekreem suhteliselt kerge vaevaga valmiv magustoit, mis sobib ideaalselt pidulikku õhtusööki lõpetama. Kreemi valmistamiseks soovitan kasutada õiget vanillikauna või vanillisuhkur vanilliseemnetega, sest vaniljeseemned kreemis näitavad kvaliteeti. Gaasipõleti puudumisel võib suhkrut ka ahjus grillelemendi all sulatada, kuid minu arust see ei ole ikka päris see…
Brüleekreemi võib valmistada mitmel viisil: keedukreemi võib juba ka potis paksuks keeta ja siis ahjuvormidesse panna  või siis nii nagu mina teen, et lihtsalt munakollased ja koor kokku ja segu ahjuvormidesse valmima. Viimane viis on vähem riskantsem, sest keedukreem võib kergesti põhja keeda. Samuti on võimalik mängida koore rasvasisaldusega. Mulle meeldib kõige rohkem kohvikoor ja vahukoor pooleks, sest ainult vahukoorega oli pärast mokad kuidagi liiga rasvased:P
Munavalged saab hästi kasutada ära näiteks Pavlova valmistamiseks.

Creme brülee

Sellest kogusest jätkub 4-le, retsepti võib vabalt kahega korrutada.

Vaja läheb

 

  • 5 suurt munakollast
  • 6 tl suhkrut( kui vanillikauna ei ole, siis 3 tl tavalist suhkut ja 3 tl vanillisuhkrut)
  • 2 dl vahukoort
  • 2 dl kohvikoort
  • Pool vanillikauna(keskelt pooleks lõiatud, pikkupidi poolitatud ja seemned välja võetud)

Kaunistamiseks

  • suhkrut

Tee nii

Klopi munakollased kergelt suhkruga läbi(nii et suhkur enamvähem sulaks)

 

 

 

Kuumuta väikeses potis koor koos vaniljekauna ja seemnetega keemiseni. Võta pott tulelt ära kui ta hakkab tugevalt aurama, ÄRA LASE KOORT KEEMA, muidu saad tükilise kreemi ja tulemus ei ole sama hea. Eemalda vanillikaun kooresegust.

 

 

Kalla koor munakollasesegu hulka nii et kõigepealt lisa natuke koort ja sega läbi ja siis pidevalt segades lisa ülejäänud. Nii jääb lõpptulemus ühtlasem. Kalla segu igaks juhuks läbi sõela, et segu oleks täiesti ühtlane. Koori tekkinud vaht, muidu need küpsevad sisse ja kreem ei jää pealt ühtlane.

 

 

Kalla kooresegu võiga määritud väikestesse ahjuvormidesse ja aseta veevanni. Kata fooliumiga ja pane 160 kraadise ahju keskosasse 50 minutiks. Kreemid peaks olema läbi küpsenud aga ikka veel ”võbisema”.

 

Jahuta kreemid täielikult. Kata kõik vormid eraldi toidukilega ja pane vähemalt 4 tunniks külmkappi. Võib ka päev varem valmis teha, et kreemid on üleöö külmkapis.

 

Serveerimisel raputa igasse vormi ühtlane kiht suhkrut(1 tl) ja põleta leeklambiga. Serveeri kohe.

 

Lisa kommentaar