Vanapere köögikatsetused

 


Kook, milles saab hästi ära kasutada brüleekreemi valmistamisel üle jäänud munavalged, sest siia kulub neid lausa 12. See on pärit Ameerikast ja sai seal populaarseks juba 19. sajandi lõpus. See on nime saanud oma õhulise tekstuuri eest ja seda peeti ”inglite toiduks”. Toiduajaloolased arvavad, et selle koogi tõid Ameerikasse afro-ameeriklastest orjad, sest koogi tegemiseks on vaja ”tugevaid käsi ja tööjõudu”:D Inglikooki võib teha paljude erinevate maitsetega, lisades taignasse näiteks sidrunikoort, šokolaadi, mandliekstrakti jne. Mina proovisin esimest korda teha kõige originaalsemat-vaniljeekstraktiga. Biskviittaignast erineb see selle poolest, et taignas pole killukestki rasva (sealhulgas munakollast). Tänu sellele sobib suurepäraselt kaalujälgijale:) Kooki tuleb jahutada tagurpidi, et gravitatsioon ei saaks oma tööd teha. Sellepärast peab olema koogivorm täiesti kuiv ja rasvainega ei tohi määrida, muidu võib kook jahtumise ajal välja kukkuda. Müügil on ka spetsiaalsed inglikoogi vormid, millel on keskel auk ja põhi käib ära, aga sobis ideaalselt ka tavaline ümmargune auguga keeksivorm. Auk peab keskel olema sellepärast, et siis on koogil rohkem seina pinda, mille najal kerkida.Retsepti panin kokku internetist erinevatelt lehtedelt.

 
 
 
 

Inglikook

Vaja läheb

 

  • 12 munavalget, toatemperatuuril
  • 300 g suhkrut
  • 160 g jahu
  • 1 spl valgeveiniäärikat või sidrunimahla
  • 1 tl vaniljeekstrakti
  • pool tl soola
 
Serveerimiseks
  • Vahukoort, jäätist, vaniljekastet vms
  • Marju või moosi
 

Tee nii

Eelkuumuta ahi 160 kraadini.
Vahusta munavalged koos vaniljeekstrakti, äädika ja soolaga habemeajamisvahu taoliseks. Lisa järk järgult samal ajal mikserdades POOL suhrust.Mikserda kuni saad tugeva läikiva vahu. Nüüd võta ülejäänud suhkr ja sega see jahuga. Sõelu pool sellest munavalgevahu peale ja mikserda kõige madalama kiirusega õrnalt läbi või mis veel parem sega spaatliga õrnalt läbi. Tähtis on et vahtu võimalikult vähe töödelda. Nüüd tee sama teise poolega. Kalla segu võitamata keeksivormi ja tõmba õrnalt spaatliga läbi, et saada lahti suurematest õhumullidest.

 

Küpseta 40-45 minutit ahju keskosas. Proovi küpsust tikuga. Võta ahjust välja ja lase 5 min jahtuda. Nüüd tuleb vahva koht: Võta mingi pikema kaelaga pudel ja pane kook selle najale tagurpidi jahtuma. Lase jahtuda umbes 1.5 tundi. Vormist kättesaamiseks lõika noaga ääred lahti, ka keskelt, toru ümbert ja kummuta taldrikule. Serveeri näiteks vahukoore või jäätise ja moosi või marjadega. 

 

 

Inglikook ehk angel food cake

Olen Laura. Blogi pidanud aastast 2012. Siit blogist leiad minu lemmik katsetused, nii magusad ja soolased, Eestist ja maailma köökidest. Eriti sooja koha on võitnud minu südames aasia köögid, Korea köögiga esiotsas. Kui oled huvitatud koostööst, siis kirjuta laura@vanapere.ee