Aasia maitse

Juustukook mustikate ja tonka oaga

 


Kevadel Pariisis käies ostsin La Grande Epicerie gurmeepoest tonka ube.  Tonka uba on tegelikult Lõuna-Ameerikas kasvava taime seemned ja nad on väga aromaatsed ja sellise magusa, kergelt lääge ja omapärase lõhnaga. Natuke sarnaneb ka vanillile. Tonka ube kastutatakse sarnaselt vanillile magustoitude maitsestamiseks. Populaarsed on nad prantsuse köögis. Piisab ainult väikese koguse lisamisest magustoidule ja see maitseb imehästi! Eestis saab tonka ube osta Umami poest.
Tonka oad annavad koogile väga hea ja omapärase maitse, natuke sarnane vanillile aga samas nagu ei ole ka. Juustukoogi retsepti võtsin Nami-Namist, kuid vanilli asendasin täididses riivitud tonka oaga.
Mina kasutasin 20 cm raadiusega lahtikäivat vormi. Kasuta kindlasti toasooja toorjuustu, siis saab täidis ühtlane ja kreemjas.

 

Tonka oad

Toorjuustukook tonka oaga

Vaja läheb


Põhi
 • 8 digestive küpsist
 • 50 g võid
Täidis
 • 400 g toasooja toorjuustu
 • 2 muna
 • 1 dl suhkrut
 • 100 g mustikaid
 • pool peenelt riivitud tonka uba (võib asendada 1 tl vanillisuhkruga kellel tonka uba pole)
Hapukoorekate
 • 250 g hapukoort või creme fraiched
 • 2 spl suhkrut
 • veerand peenelt riivitud tonka uba
Kaunistamiseks
 • 150 g mustikaid

Tee nii

Eelkuumuta ahi 180 kraadini.

Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru küpsetuspaberiga voodertatud vormi põhja küpsisesegu. Pane täidise valmistamise ajaks sügavkülma. Sega toorjuust, munad, suhkur ja riivitud tonka uba ühtlaseks. Sega õrnalt juurde ka mustikad. Kalla täidis küpsisepõhjale ja küpseta 180 kraadi juures 25-30 minutit kuni täidis on enamvähem hüübinud.  Võta kook ahjust välja ja lase 20 minutit jahtuda. Kuumuta ahi 230 kraadini. Sega hapukoorekihi ained omavahel ja kata veidi jahtunud kook sellega. Küpseta 5-7 minutit, kuni hapukoorekiht on veidi kuivemaks muutunud. Jahuta kook korralikult maha. Parim on toorjuustukook kindlasti järgmisel päeval. Serveerimisel kaunista kook mustikatega.

 

 

Lisa kommentaar