Vanapere köögikatsetused

 

Väga kiiresti valmiv ja tervislik hommikusöök.
Tšehhis toidupoes ringi vaadates jäi mulle kätte toortatra pakk. Olen ka enne selle kohta lugenud ja kuulnud, aga Taanis ja Eestis pole poes silma hakanud. Nii kui olin selle korvi pannud teadsin ka mis sellest saab-üks hea hommikusöök. Olin välismaa blogides näinud, et tatratange leotatakse üleöö vees ja siis järgmine hommik lihtsalt blenderdatakse koos meeldivate lisanditega kreemjaks pudruks. Siin retseptis peab kindlasti kasutama toortatart- röstimata tatratange, nad on kergelt rohekat värvi. Toortatar erineb tavalisest ”pruunist tatrast” tatratangu kestast eraldamise viisi tõttu. Pruuni tatratangu saamiseks aurutatakse tatraterasid umbes 80 kraadi juures, kuni viljad-pähklid paisuvad ja eralduvad koorest. Seejärel kõik kuivatatakse ja tuulutamise teel eraldatakse kestad. Selliselt valmistatud tatratooted muutuvad kahe kuu möödudes täiesti “surnud toiduks” – tatar ei idane enam ning annab organismile vaid mikroelemente ja kaloreid. Toortatra puhul aeraldatakse neilt kestad mehaanilistes veskites (nagu seda tehti vanasti ka Eesti taludes). Selliselt on võimalik saada tatrateri ja -tangu, millest toidu valmistamine on palju kiirem ning milles on säilinud kõik toitained, elujõud ja idanemisvõime. Tatar sisaldab rohkesti B-grupi vitamiine, asendamatuid aminohappeid ja mikroelemente. Kõige rohkem on tatras rauda, vaske, kaaliumi ja magneesiumi ning P-vitamiini ehk bioflavanoide, mille toime sarnaneb C-vitamiini omaga. Tatravalgud on hästi omastatavad ega tekita kõhus raskustunnet.

 

Toortatra puder banaaniga

2-le 

Vaja läheb

100 g toortatra tange
banaani
1 dl piima
100 g vaarikaid ( või muid marju)
1 tl vanillisuhkrut
0.5 tl kardemoni
2 spl chia seemneid
serveerimiseks pähkleid, terveid marju, kookoshelbeid

Tee nii

Pane eelmisel õhtul tatratangud rohke veega likku. Hommikul kurna vedelik ära ja loputa tangud ära. See on normaalne kui nad on natuke ”limased”- see on tärklis, mis tatratangust erladub. Blenderda tatratangud koos banaani, piima, vaarikate, chia seemnete ja maitseainetega kreemjaks. Jaga kahe kausi vahel ja kaunista marjadem röstitud pähklite ja kookoshelvestega. Serveeri kohe.

 

Toortatra puder banaaniga

Olen Laura. Blogi pidanud aastast 2012. Siit blogist leiad minu lemmik katsetused, nii magusad ja soolased, Eestist ja maailma köökidest. Eriti sooja koha on võitnud minu südames aasia köögid, Korea köögiga esiotsas. Kui oled huvitatud koostööst, siis kirjuta laura@vanapere.ee