Vanapere köögikatsetused

See aasta otsustasin tähistada oma sünnipäeva veidi teistmoodi kui tavaliselt: kutsusin sõbrad külla brunchile. Sõna brunch on kokku pandud ingliskeelsetest sõnadest breakfast ja lunch ja see on toidukord mis jääb lõuna ja hommikusöögi vahele. Tavaliselt korraldatakse seda nädalavahetuseti- see on siis kas pikk hommikusöök või varajane lõuna. Brunchil pakutakse tavaliselt hommikusöögi toite ja suupisteid, alkoholi ei pea pakkuma, kui pakutakse, siis pokaal shampust või mimmosat või kergeid kokteilie. Mina ostustasin see kord alkoholi mitte pakkuda. Taanis on brunch väga populaarne ja paljud restoranid pakuvad seda nädalavahetuseti. Väga mugav viis sünnipäeva tähistamiseks, sest tavaliselt kestab brunch 11-15 ja peale seda on veel pool päeva vaba muude toimetustega tegelemiseks. Ka ei kulu brunchi ettevalmistamiseks väga palju aega kui järgid neid näpunäiteid mis ma siin postituses jagan: paljud asjad saab varem valmis teha ja hommikul jääb ainult laua katmise vaev.
Brunchi menüüd planeerides peaks arvestama nende põhiliste soovitustega:

  • Brunchil peaks olema midagi, mis täidab kõhtu: puder või toorpuder, müsli jogurti või kohupiimaga, smuuti või näiteks mõni avatud pirukas või quiche– hea on jagada need väikesteks portsjoniteks- nii on ka ilus serveerida
  • Alati võiks olla ka mõni munaroog- omlett, munapuder, munavõi, keedetud munad või ahjuomlett
  • Laual võiks olla kahte erinevat sorti juustu- näiteks üks tavalisem võileiva juust ja siis üks hallitusjuust, näiteks brie või mõni pikantsem laagerdatud juust. Parem kui juust ei oleks väga tugeva lõhnaga:)
  • Hea on ka pakkuda paari erinevat võileivakatet: sinki, suitsuvorsti või näiteks soolatud või suitsutatud lõhefilee lõike
  • Natuke köögivilju- näiteks viilutatud kurki ja paprikat
  • Leiba ja saia- näiteks rukkileiba ja ahjusooje kukleid
  • Leivamäärded- või, toorjuust, erinevad marmelaadid, nutella, sidrunivõie jne..
  • Värskeid puuvilju: arbuusi, melonit, ananassi, viinamarju
  • Brunchi lõpetuseks midagi magusat: näiteks pannkoogid, muffinid, keeks
  • Joogid: kohvi, tee, maitsestatud vesi, värskelt pressitud mahlad, kohvikokteilid jne…

 

Minu menüü oli selline:

 

  • Ahjuomlett singi ja juustuga
  • Iseküpsetatud juuretisega rukkileib, tumedad ja heledad ahjusoojad kuklid, digestive küpsised
  • Võileiva peale suitsulõhe, kanasink, suitsusink, emmentali juust ja tavaline võileivajuust
  • Avokaado, kurgi ja papikaviilud
  • Või, toorjuust, maasika ja apelsinimarmelaad, šokolaadiviilud
  • Ananass, viinamarjad ja melon
  • Beseerull vaarikatega ja vahukooretoorjuutsuvahuga
  • Värskelt pressitud mahlad- porgand-õun-peet-apelsin-ingver ja porgand-õun-apelsin
  • kohvi, tee ja gaseeritud vesi

 

Kuidas korraldada brunchi

Olen Laura. Blogi pidanud aastast 2012. Siit blogist leiad minu lemmik katsetused, nii magusad ja soolased, Eestist ja maailma köökidest. Eriti sooja koha on võitnud minu südames aasia köögid, Korea köögiga esiotsas. Kui oled huvitatud koostööst, siis kirjuta laura@vanapere.ee