Hautis

Hiidoa hautis seapõse ja chorizoga

Idee seda toitu teha sain juba eelmine aasta Kreekas võistlustel käies. Seal ostsin valmis ka hiidoad. Kreekas pakutakse hiidubasid tihti tomatikastmes hautatuna ühe meze roana (nagu Hispaanias tapas) ja seda võib süüa nii saiakattena või ka eraldi snäkina. Mina tahtsin tega aga hautist, mis oleks pearoog ja soovisin ubade juurde lisada ka liha. Kuna tegemist on väga suurte ubadega, siis võtab nende pehmeks hautamine väga kaua aega. Sellepärast valisin ka lihatükiks sea põse, sest see on natuke rohem läbi kasvanud sea osa, ja vajab haudumiseks rohkem aega. Seapõsk sobis siia hautisesse ideaalselt ja peale 2,5 tundi haudumist oli liha mõnusalt pehme ja maitsekas. See toit on just ideaalne nädalavahetusel valmistamiseks, peale hommikusööki oad ja liha hauduma ja  samal ajal kui hautis valmib saab kodus muid toimetusi teha ja lõunaks ongi toit valmis.

 

Hiidoahautis seapõsega

4-5 inimesele

Vaja läheb

  • 400 g kuivatatud hiidube ( üleöö leotatud)
  • 400 g seapõske ( ainult liha, ilma kamara ja nahata)
  • 200 g chorizot või põdravorsti ( soovi korral)
  • 400 g purustatud tomateid
  • 2 spl kontsentreeritud tomatipüreed
  • 1 dl punast veini
  • 4 porgandit
  • 2 sibulat
  • 6 küün küüslauku
  • 2 loorberilehte
  • 4 nelgi tera
  • 12 musta pipra tera
  • 1 tl kuivatataud tüümiani
  • 500 ml vett
  • 1 spl mett
  • 1 tl soola
  • 2 spl võid ja 1 spl õli

Tee nii

 

Alusta eelmisel õhtul ubade külma vette likku panemisega. Järgmisel päeval loputa oad külma veega üle. Lõika seapõsed suupärasteks tükkideks. Pruunista lihatükke õli ja või segus, lisa hakitud porgandid, sibulad ja purustatud küüslauk. Kuumuta paar minutit. Lisa tomatipüree ja kuumuta kuni püree värvi muudab. Lisa purustatud tomatid, punane vein, oad, vesi ja maitseained. Hauta vähemalt 2 tundi kuni oad ja liha on pehmed. Lõika chorizo või suitsuvorst kuubikuteks ja prae kuumal pannil krõbedaks. 15 minutit enne hautise valmimist lisa ka need. Serveeri krõbeda saia ja klaasi veiniga.

Lisa kommentaar