Vanapere köögikatsetused

 

Eelmisel nädalavahetusel kutsusin paar sõpra enda juurde õhtusöögile. Tavaliselt valmistan tihti sõpradele aasia köögist inspireeritud toite aga see kord oli üks külalistest  Uus-Meremaalt, kelle jaoks aasia köök ei ole eksootiline. Menüüs  oli see kord  hooajalised ja taani traditsioonilisest köögist inspireeritud koostisained.

Juurseller on Taanis väga populaarne köögivili, seda kasutatakse siin nii toorena riivituna salatitesse, fritüürimiseks kui ka püreena nagu mina see kord tegin. Lillkapsast lisasin püreele, et tugevat seller maitset natuke leevendada. Juurselleri piimas keetmine pehmendab maitset veelgi.  Lisaks sellele on juurselleripüree hea alternatiiv kartulipüreele- just neile, kes soovivad süsikuid vähem tarbida.

Röstitud seafilee juurde sobib hästi just praegu valmivatest rabarberitest valamistatud tšatni ja röstitud spargel on hetkel mu lemmikumaid köögivilju. 

 

 

Juurseller

 

Sea sisefilee juurselleripüreega

 

Sellest kogusest jätkub 4 inimesele

 

Ahjus küpsetatud sinki mässitud sea sisefilee

 

Vaja läheb

  • 600 g sea sisefilee
  • 150 g toorsuitsupeekonit või Serrano sinki
  • musta pipart

Tee nii

Kuumuta ahi 200 kraadini. Maitsesta liha pipraga ja ümbritse singi või peekoniga. Küpseta ahjus umbes 40 minutit.

 

Juurselleripüree

 

  • 2 tassi piima
  • 2 tassi vett
  • 1 loorberileht
  • 1 suurem  juurseller (700-800 g)
  • pool väiksemast lillkapsapeast
  • 4 spl võid
  • soola, valget pipart
  • 1 dl (vahu)koort

 

Tee nii

 

Lõika juurseller kuubikuteks. Aja potis piim ja vesi koos loorberilehega keema. Lisa juursellerikuubikud ja lillkapsaõisikud. Kui juurviljad on pehmed siis kurna vedelik ära ja püreesta juurviljad blenderis või saumiksriga. Lisa või ja maitsesta soola ja valge pipraga.

 

Rabarberitšatni

 

  • 400 g rabarberit
  • 1 sibul
  • 2 spl šerriäädikat
  • 2 dl suhkrut
  • 3 tähtaniisi
  • 0.5 tl tšillihelbeid
  • maitse järgi soola

Tee nii

Pane kõik koostisained potti ja keeda madalal tulel 30 minutit. Timmi maitse soola ja suhkurga vastavalt vajadusele.

 

Ahjus röstitud spargel

 

  • 500 g sparglivarsi
  • oliivõli
  • soola

 

Tee nii

Lõika sparglitelt puitunud varrejupid ära. Pane ahjuplaadile ühe kihina, piserda peale veidi oliivõli ja maitsesta soolaga. Küpseta 200 kraadi juures 5 minutit, kui on paksemad varred siis paar minutit rohkem, aga spargel peaks jääma krõmps.

 

Head isuJ

 

 

Sea sisefilee juurselleri-lillkapsapüreega, kõrvale rabarberitšatni ja röstitud spargel

Olen Laura. Blogi pidanud aastast 2012. Siit blogist leiad minu lemmik katsetused, nii magusad ja soolased, Eestist ja maailma köökidest. Eriti sooja koha on võitnud minu südames aasia köögid, Korea köögiga esiotsas. Kui oled huvitatud koostööst, siis kirjuta laura@vanapere.ee