Reis

Kus Londonis süüa?

Eelmine nädalavahetus käisin Londonis. See polnud mul esimene kord seda kirevat linna külastada ja kuna kohustusliku kultuuriprogrammi olin juba läbinud, sain keskenduda lihtsalt linna atmosfääri nautimisele ja toiduelamuste otsimisele.

Mulle meeldib enne reisile minekut põhjalik eeltöö teha, kus söömas käia ja mis toidupoode/turge külastada. Tavaliselt loen teiste toidublogijate soovitusi ja teen selle põhjal oma to-do nimekirja. Kasutan reisimisel külastamist väärivate kohtade salvestamiseks Citymaps app-i, kus saab salvestada kaartide kollektsioone ja neid ka ilma internetiühenduseta kasutada. Jagan teiega ka enda Londoni kollektsiooni. London on tõeline toidunautija paradiis ja kõikidesse kohtadesse jõudmiseks peaks sinna elama kolima. Kirjutan lähemalt nendest kohtadest, kus ise käisin ja tean soovitada, et on hea 🙂

Tänavatoit

London on tuntud oma tänavatoidu turgude poolest. Üheks põhjuseks on see, et turgudel saab märgatavalt soodsamalt maitsva kõhutäie. Meie külastasime Borough marketit, mis asub kohe London bridge-i kõrval. See on tänavatoidu turgudest kõige suurem ja populaarsem. Lisaks tänavatoidu lettidele on seal ka suur valik Vahemere köögi delisid, pagariäri lette ja juustupoode. Turul saab kõike ka proovida, seetõttu on turule ringi peale tehes kõht juba pooltäis 🙂 Valik on väga suur: Tai, Vietnami, Hiina, India, Araabia maade road, ei puudu ka fish & chips-i letid. Meie otsustasime peale pikka kaalumist pulled pork burgeri kasuks ja ei pidanud pettuma. Kõrvale jõime sooja siidrit. Lõpuks ostsime kaasa goudat, mida õhtu hotellis veini kõrvale mekkisime. 

Borough market on avatud esmaspäevast laupäevani ja lähim metroo peatus on London Bridge. 
Soovitatakse külastada seda pigem nädala sees, laupäeviti on seda külastamas palju turiste ja lettide vahel on liikuda päris raske. 

Dishoom
UK on tuntud oma heade India restoranide poolest. Chicken tikka masala on ju ka Inglismaale kolinud Indialaste loodud roog. Natuke aega tagasi jagasin ma teiega kana tikka masala retsepti, mis on sama hea kui India restoranides 🙂
Meie käisime Dishoom-is, mis oma kodulehel tutvustab ennast kui Bombayst inspireeritud Iraani kovikut. See pole tavaline curry-house, kus menüü on paari leheküljeline. Dishoomi külastamise planeerimisel tasub arvestada, et lauda saab broneerida alates 6-liikmelisele seltskonnale. Meid oli 4 ja ootasime umbes tund aega, et lauda saaks istuda. Õnneks läks aeg aga kiiresti, sest samal ajal nautisime vürtsikat India punši ja fritüüritud kalmaari. 

Lauda istudes läks kõik juba kiiresti, sest olime juba enne välja valinud, mida tellida ja teenindus oli kiire ja professionaalne. 
Eelroogadest proovisime fritüüritud okrat, pearoogadest chicken ruby, black house daal, lamb roti kabab, lisaks veel naan, roti, aurutatud riis ja dishroom slaw. Magustoiduks proovisime dishroom chocolate pudding-ut mida serveeriti tšillijäätisega. Tšillijäätis eraldi oli pigem ”huvitav” kogemus, šokolaadipudinguga aga väga sobilik, tasakaalustamaks šokolaadi tummisust.
Kõik toidud olid super maitsvad, eriti meeldejääv oli black house daal, mis on 24 tundi madalal tulel haudunud läätsekarri.  I am food blog jagas hiljuti retsepti, kus ta proovis seda sama karrit kodus järgi teha, see retsept on kindlasti ka minu to-do listis.

Lammas

 

Ruby chicken

 

Fritüüritud okra

 

24 tundi hautatud läätsekarri

Dishoomil on mitu restorani Londonis, meie käisime East-Londoni linnaosas.

Peale Dishoomi külastust jalutasime Brick Lane-il, mis on tõeline rahvaste paabel. Seal on palju erinevate rahvuste restorane ja väikeseid poode. Brick Lane lõppeb curry streetiga, kus ühele tänavale on koondunud kümned karri restoranid, mis kõik väidavad oma akendel, et nad on tänava parimad. See oli päris naljakas vaatepilt ja mul oli hea meel, et ei langenud turistilõksu ja olime enne super maitsva elamuse Dishoomis saanud.

Brick Lane-il on ka Cereal Killers cafe– mis on hommikusöögihelbe kohvik. Seal saab valida 120 eineva hommikusöögi helveste hulgast ja valikus on ka mitmeid erinevaid piimasid. Selline hommikusöögihelbe fänn ma ei ole, et ma sinna sööma läheks aga vaatamisväärsus võib-olla siiski 🙂

Burger and Lobster

Huvitava kontseptisooniga restoran kus on menüüs ainult 3 toitu: homaar, burger ja homaarivõileib. Kõik road maksavad 20 naela ja lisandiks on friikartulid, värske salat ja hollandaise kaste. Olin enne selle kohta palju häid kommentaare kuulnud ja ootused olid suured. Tellisin grillitud homaari. Minu jaoks oli homaari saba osa liiga ära kärsatatud, käpad olid super maitsvad. Järgmine kord võtaks võib-olla aurutatud homaari. Toidud tulid kiiresti ja teenindus oli hea. Meie külastasime restorani päris hilja õhtul, järjekorda ei olnud.

Franco Manca

Eeltööd tehes uurisin oma tutvusringkonnas, kuhu Londonis sööma minna ja mu itaallasest tuttav, kes Londonis elab soovitas mulle Franco Mancat, vihjega, et seal on Londoni parim pitsa. Kui itaallane head pitsat väljaspool kodumaad soovitab, siis tasub seda proovida.
Franco Manca on pitsarestoranide kett, kus saab super maitsat haputaignast põhjaga pitsat. Väga mõnus atmosfäär, sõbralik teenindus ja ka taskukohased hinnad. Ideaalne koht just lõunapausi pidamiseks. Mina tellisin pitsa, mille katteks oli kodune sink, pühvli mozzarella ja riccotta ja metsaseened. Super maitsev, mida kinnitab ka fakt, et jaksasin terve pitsa nahka panna 🙂

Lisaks maitsvatele roogadele proovisin Londonis toidu kõrvale alati ka mõnda huvitavat käsitööõlut. London on tõeline käsitööõlu meka ja craft beer pub-e leidub seal iga nurga peal.

Peale restoranide oli mu to-do nimekirjas ka Whole Foods-i külastamine. See on USA-st pärit tervisliku toidu supermarket, mis avas hiljuti poed ka Londonis. Mina külastasin nende suurimat poodi, mis asub kohe Hyde pargi nurgas. Seal on väga lai valik tervislikke valmistoite, mida saab kaasa haarata ja siis näiteks pargis nautida. Lisaks lahkusin sealt erinevate teede, lehtkapsakõrpsude, snäkibatoonide, toorkakao paki ja muude uudistoodetega, mida meie toidukettides ei leidu. Seal sai isegi ise endale pähkivõid jahvatada, väga lahe idee! Lisaks proovisin ka kabochat (teeseenejook), mida seal müüdi paljude erinevate maitsetega. Mina ostsin piparmündi kabocha ja see oli päris meeldiv ja jahutav jook.

Piparmündi kombucha

Jäin nädalalõpuga väga rahule ja kindlasti ei jää see viimaseks Londoni külastuseks. Nii palju kohti jäi ju veel proovida!

Kas teil on veel häid soovitusi, kus Londonit külastades peab kindlasti käima? Anna all kommentaarides teada 🙂

Comments (5)

  • igaks juhuks – kui keegi siitleitu põhjal nüüd otsima asub ja ei leia – siis see Bombayst inspireeritud söögikoht ei ole mitte Dishroom vaid Dishoom.

    Reply
  • Aitäh kitty, et vea üles leidsid!

    Reply
  • Ma otsin Londonis mõne sellise köögi restorani, mida Eestis ei ole. Pärsia näiteks. Kohti nimepidi kahjuks ei mäleta.

    Milles selle Dishoomi "iraanilikkus" seisneb?

    Reply
  • Sisekujunduse stiil- kahhelkividega kaetud lauapinnad ja letid. Dishoom on kindlasti ka selline koht, mida Eestis ei leia.

    Reply
  • […] eelnevalt jaganud ka oma lemmik-kohti Londonis, Ateenas ja […]

    Reply

Lisa kommentaar