Vanapere köögikatsetused

Ma tean mida te mõtlete, juust ja puder, mida? Ja sinna juurde veel banaan ja maasikad? Aga see on nii hea! Tavaliselt süüakse Norras pruuni juustu (brunost) vahvlite ja banaaniga, siis peaks see kooslus sobima ka kaerahelbepudrusse. Vähemalt selline oli minu mõttekäik 🙂 Kui tihti tundub juustu lisamine magusale toidule pigem võõras ja imelik, siis brunost-i tuleks võtta pigem kui kreemjat, maitsvat karamellikuubikut, kui juustu. Lastele brunost-i maitsta andes, arvasid nad, et see on karamellikomm.

Brunost on Norrast pärit magus ja rammus juust, mis on valmistatud piima, koort ja vadakut pikalt keetes, kuni piimasuhkrud karamelliseeruvad. Sellest protsessist on pärit ka juustu pruun värvus ja magus maitse.

Lisaks pudru sisse panemisele, sobib pruun juust ka röstitud saiale pirnimoosiga ja olen seda isegi juustukoogi sisse pannud. Minu maitse jaoks on vaja juustu kõrvale alati mingit hapukat moosi või marju, mis tasakaalustaks rammusust. Järgmisena proovin seda juustu kindlasti  ka banaanipannkookidega. Pruuni juustu olen näinud müügil Rimis, Gudbrandsdaleni nime all, punakas-pruunis pakendis.
Aga seda saab ka Norra reisivatelt sõpradelt tellida…:P

 

Banaan ja pruun juust sobivad super hästi kokku ja maasikad lisavad happelisust, mida on vaja rammusa juustu tasakaalustamiseks. See retsept lisandub kindlasti minu iga hommikuse kaerahelbepudru repertuaari. Kaerahelbepudru tekstuuri mõnunsamaks muutmiseks olen siin retseptis kasutanud kahte nippi: esiteks lisab kahvliga purustatud banaan kreemisust ja teiseks, erineva jahvatusastmetega kaerahelveste kasutamine annab tekstuuri erinevuse, jämedamad kaerahlebed ei kee täiesti pehmeks. Kui hommikul pole aega oodata kuni kaerahelbed pehmeks keevad, pane need õhtul koos vedelikuga leotuma. Nii pead hommikul ainult pudru kuumaks ajama ja lisandid sisse segama.

 

Kaerahelbepuder pruuni juustuga

Sellest kogusest jätkub 2-le väiksele pudrusööjale või ühele pudruarmastajale (mulle :D)
Aega kulub: 20 min

Vaja läheb

  • 1 dl peenema jahvatusega kaerahlebeid
  • 0.5 dl jämedaid kaerahelbeid
  • 3 dl piima (või piima ja vett pooleks)
  • 1 küps banaan
  • 150 g maasikaid
  • 30 g peenelt riivitud pruuni juustu
  • 0.5 tl kaneeli
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • näpuotsaga soola

 

Tee nii

Kuumuta piim keemiseni ja lisa kaerahelbed, sool, kaneel ja vanillisuhkur. Keera kuumus peaagu maha ja lase pudrul kaane all haududa 5-10 minutit (sõltuvalt kaerahelveste jämedusest ja nende eeltöötlusest).  Samal ajal kui kaerahelbed hauduvad riivi juust, haki maasikad väiksemateks tükkideks ja purusta kahvliga banaan. Kui puder on paksenenud ja kaerahelbed on vedeliku endasse imenud, lisa banaan ja sega aktiivselt, et see sulaks, nii saad mõnusa kreemja tekstuuri. Võta pott kuumuse pealt ära, lisa juurde pruun juust ja lase paar minutit sulada. Kaunista maasikatega ja naudi 🙂

Kas olete pruuni juustu söönud ja kuidas teile meeldib seda kasutada?

Kaerahelbepuder pruuni juustuga

Olen Laura. Blogi pidanud aastast 2012. Siit blogist leiad minu lemmik katsetused, nii magusad ja soolased, Eestist ja maailma köökidest. Eriti sooja koha on võitnud minu südames aasia köögid, Korea köögiga esiotsas. Kui oled huvitatud koostööst, siis kirjuta laura@vanapere.ee