Lõunasöök Salat

Kinoasalat röstitud lillkapsa ja balsamico marinaadis kanaga

 

 

 
Kui ma pühapäeviti satun kodus olema, kulutan tavaliselt 1-2 tundi õhtul, et valmistada ette järgmise töönädala lõunaid. See tähendab tavaliselt mingi proteiini (tavaliselt kana) küpsetamist, süsivesiku (tihti kinoa või tatar) keetmist ja juurviljade röstimist. Tihti käin ka poes ja täidan külmkapi tomatite, avokaado, kurgi, värskete ürtide ja muu parajasti hooajas oleva juurviljaga. Just sellistega, mida on lihtne värskel kujul salatisse lisada. Hetkel on ju nii maitsvad värsked redised ja spargel.
Kui need ained on külmkapist võtta siis jääb ainult hommikul (või eelmine õhtu) salati kokku segamise vaev. Pühapäeval ette valmistatud toit säilib kindlasti vähemalt neljapäevani. Kui kinoa ja kana on valmis tehtud, siis saab salatit varieerida erinevate juurviljade lisamisega erinevatel päevadel.

Lõuna ette planeerimine ja kodust kaasa võtmine on kasulik vähemalt kolmel põhjusel: see säästab rahakotti ja soodustab tervislikku toitumist. Kolmas põhjus on siililegi selge, ainult nii võid kindel olla, et sul on alati maitsev lõuna olemas 🙂

Röstitud lillkapsa avastasin paar nädalat tagasi, kui tahtsin lõunaks salatit kaasa teha aga kodus oli ainult külmutatud juurvilju. Keedetud lillkapsas salatis ei tundunud kõige atraktiivsem ja küsisin Googlist, mida sellega veel teha. Tuli välja, et külmutatud lillkapsast (ja brokkolit) saab väga edukalt ahjus röstida. Lisaks sellele jääb ära värske lillkapsa õisikuteks lõikamine, mis lõppeb alati sellega, et pean terve köögi tolmuimejaga üle tõmbama, sest valget pudi lendab igale poole. Röstitud lillkapsas ja brokkoli on ka külmana väga hea, eriti mõnus kui nad on ahjus natuke pruunikaks tõmmanud ehk karamelliseerunud. See annab neile palju sügavama ja magusama maitse.

Retsept tundub küll pikk ja aeganõudev, aga kui kulutad selle 1-2 tundi pühapäeval, et kinoa, juurviljad ja kana valmis teha, siis on nädala sees lõuna ju valmis.

 

 

Kinoasalat röstitud lillkapsa ja kanafileega

Retseptist jätkub 4-6 inimesele või 4 päeva lõunaks ühele.
Aega kulub 1 h kana marineerimiseks + 1 h kana + lillkapsa röstimiseks+ 5 minutit iga päev hakkimiseks ja salati kokku segamiseks.

Kana marinaad

  • 4 kana rinnafileed
  • 4 spl balsamico äädikat
  • 1 sidruni mahl
  • 2 spl dijoni sinepit
  • 2 spl oliiviõli
  • 1 spl sojakastet
  • 2 küünt küüslauku, peenelt hakitud
  • 1/2 tl kuivatatud tüümiani
  • 1/2 tl kuivatatud punet
  • 1/2 tl soola
  • värskelt jahvatatud musta pipart

 

Tee nii

Vispelda kana marinaad ühtlaseks ja marineeri vähemalt 1 tundi kuni üleöö. Küpseta 200 kraadises ahjus 25 minutit. Kontrolli küpsust. Kui liha on keskelt veel toores, küpseta paar minutit veel.

Röstitud lillkapsas

  • 700g (külmutatud) lillkapsast (sellest kogusest saab 500 g küpsetatud lillkapsast)
  • 2 spl oliivõli
  • 1/4 tl tšillihelbeid
  • soola, pipart

Tee nii


Kuumuta ahi 220 kraadini.
Kui kasutad külmutatud lillkapsast, siis sulata see kergelt üles nii: pane lillkapsaõisikud sõelale ja hoia kuuma jooksva vee all umbes 30 sek. Laota lillkapsas kahe köögipaberi vahele ja patsuta õrnalt kuivaks. Laota lillkapsas ühekordse kihina küpsetusplaadile. Mõnusalt karamelliseerunud lillkapsaõisikute saamiseks ära pane neid liiga tihedalt kokku. Küpseta 220 kraadi juures umbes 25 minutit, aegajalt segades, kuni lillkapsas on pehme (kuid siiski veel krõmps) ja kuldne.

Salat

  • 3 dl kinoad
  • 6 dl vett
  • 1 avokaado
  • peotäis rediseid
  • 2 suuremat tomatit
  • peotäis värskeid ürte (basiilikut ja peterselli)
  • 100 g salatisegu (beebispinat, lehtpeet, rukola)
  • 4 küpsetatud balsamico marinaadis kanafileed
  • 500 g röstitud lillkapsast

 

Salatikaste

 

  • 6 spl oliivõli
  • 2 spl balsamico äädikat
  • poole sidruni mahl
  • 1 tl mett
  • soola, pipart

 

Tee nii

Pese kinoa jooksva vee all. Pane koos veega potti, soovi korral lisa puljongikuubik (või soola) ja keeda kuni kinoa on valmis, selleks kulub umbes 20 minutit. Jahuta. Haki avokaado, redised, tomat ja kanafilee väiksemateks tükkideks. Sega kokku salatikaste. Haki ürdid. Loputa salatilehed ja kuivata. Sega kõik ained kokku ja naudi kohe või paki tööle/kooli lõunaks kaasa. Kui pakid salati tööle kaasa siis sega salatikaste juurde alles sama päeva hommikul, eelmise päeva õhtul.

Mida teie tööle/kooli lõunaks kaasa võtate ?

 

 

 

 

 

Lisa kommentaar