Vanapere köögikatsetused

… ehk bataadifriikad? Küpsetatud bataat? Väga raske on nendele normaalset kõlavat nime eestikeeles leida. Inglise keeles sweet potato fries. Neid küpsetatud friikaid olen valmistanud juba aastaid ja retsepti katsetanud ja täiustanud aegapikku. Eesmärgiks on saada krõbedad friikad ilma fritüürita vaid ahjus küpsetades ja see nõuab veidi mässamist. Bataat ehk maguskartul on väga tervslik tärkliseallikas, sisaldades palju A-vitamiini ja kasulikke kiudaineid. Lisaks sellele on maguskartulis sisalduvad süsivesikud aeglasema imendumisega kui näiteks nisujahust valmistatud pastas. Seetõttu püsib veresuhkrutase ühtlasena ja nälg ei tule ka nii kiiresti painama.

Krõbedate bataadifriikate saamiseks on ülimalt oluline, et ahjuplaadile ei kuhjataks kokku liiga palju friikaid korraga, kõige parem oleks need laduda kõrvuti 0.5 mm vahega. Kui kuhjad liiga palju friikaid ahjuplaadile, ei küpse friikad, vaid hauduvad ja nad jäävad lödid. Teiseks, on oluline, et friikad oleks kõik enam-vähem ühtlase paksusega. Vastasel juhul kõrbevad osad ära samal ajal kui teised on ikka veel pehmed. Kolmandaks, on oluline tärklise lisamine, see aitab bataadil kergemini pruunistuda.

Iga sööja kohta tuleks arvestada üks keskmine bataat. Toorena tundub küll, et saab väga suur kuhi, aga ahjus kuivavad nad päris kokku, nii et lõpuks on pann tühi.

Jagan ka kastmeretsepti, mis sobib ideaalselt bataadifriikate juurde dippimiseks aga ka näiteks hamburgerikastmeks. Kodutehtud burgeriga ma tihi neid friikaid serveeringi.

Kaneel sobib maguskartuli maitsestamiseks ideaalselt, sest bataat on ise ka veidi magus ja kaneel lisab mõnusat vürtsikust juurde. Kes väga vürtsikaid elamusi ei armasta võib cayenni pipra välja jätta, mulle see aga väga meeldib.

 

Maguskartuli friikad

  • Aega kulub: 15 min ettevelamistamiseks+ 40 minutit ahjus
  • 4-le sööjale

 Vaja läheb:

  • 4 keskmise suurusega maguskartulit ehk bataati
  • 2 spl maisitärklist
  • 4 spl neutraalse maitsega õli (nt. Külmpressi rapsiõli)
  • 1 tl kaneeli
  • 1 tl suitsutatud paprikapulbrit
  • 0.5 tl Cayenne pipart (soovi korral)
  • soola, pipart maitse järgi

 

Kaste

  • 6 spl majoneesi
  • 3 spl ketšupit
  • 1 spl hapukurgivedelikku
  • 1 tl sinepit
  • 0.5 tl sibulapulbrit
  • 0.5 tl suitsupaprika pulbrit
  • soola, pipart, suhkrut
 

Tee nii:

Kuumuta ahi 240 kraadini. Kui soovid mitu plaati korraga ahju panna, kasuta pöördõhu reziimi. Koori bataadid ja lõika bataadist umbes 0.5 cm paksused friikartulid. Seda on kõige kergem teha nii, et kõigepealt lõikad bataadi keskelt pooleks. Paned sileda poole lõikelaua peale, lõikad viiludeks ja need viilud omakorda kangideks.

Raputa maisitärklis friikatele ja sega läbi. Sega kokku õli ja maitseained ja kalla segu bataadikangidele. Sega läbi, et need oleks ühtlaselt maitsestatud. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile nii, et kõik friikad oleks teineteisest eraldatud väikeste vahedega, muidu ei ole võimalik krõbedat tulemust saavutada. Küpseta 20 minutit, keera friikad ringi ja küpseta veel 10-20 minutit sõltuvalt kui paksud friikad lõikasid. Kastme jaoks sega kõik komponendid kokku. Serveeri friikaid kohe koos kastmega.

 

 
 

Maguskartuli friikad

Olen Laura. Blogi pidanud aastast 2012. Siit blogist leiad minu lemmik katsetused, nii magusad ja soolased, Eestist ja maailma köökidest. Eriti sooja koha on võitnud minu südames aasia köögid, Korea köögiga esiotsas. Kui oled huvitatud koostööst, siis kirjuta laura@vanapere.ee