Vanapere köögikatsetused

Nädalavahetusel tähistasime Saaremaal ema sünnipäeva ja nagu ikka oli minu kohustuseks laud katta hea ja paremaga. Koogi jaoks tahtsin see kord midagi uhkemat ja veidi rohkem mässamist nõudvamat teha kui lihtsalt pavlova või juustukook.

 

 

Toiduajakirjades on silma hakanud kihilised pavlova tordid ja hetkel oli veidi rohkem aega mässata, siis võtsingi ette selle iluduse valmistamise. Tegelikult oli koogi valmistamine päris lihtne, hinge tuli kinni hoida pärast beseepõhjade ahjust väljavõtmist, kui vähemalt ühe beseekihi pidi ühes tükis paberi pealt kätte saama. Võtsin ema appi ja kahekesi saime põhja ilusti paberilt kätte (praod sai pärast sokolaadi ja vahukoorega täidetud :)) Beseepõhja paberilt kättesaamise võti on küpsetuspaberi kerges õlitamises.

Kook tuli üle ootuste maitsev ja see läheb kindlasti kordamisele. Kakaopulber besees teeb besee veidi raskemaks, mis tähendab, et põhjad ei kerki nii kohevaks ja kõrgeks kui tavalise valge beseepõhjaga. Põhjad on ka veidi krõbedamad aga sisu on siiski mõnusalt vahukommine ja šokolaaditükid besee sees oli väga tore üllatus. Koogi tegi veel luksuslikumaks šokolaadiganachi (šokolaad+vahukoor) sisse kastetud maasikad.

Kõik külalised mõmisesid nii vahvalt, kui kooki proovisid, mis oli kõige suurem tänu kokale. Hinnang: kindlasti kordamisele!!

Retsepti panin kokku erinevatest allikatest retsepte uurides. Siit leiab ka originaalse pavlova retsepti, mille postitasin 2012 aastal!!

Pavlovast üle jäänud munakollased võib ära kasutada brüleekreemis, sidrunikreemis või munapudrus.

 

Kihiline šokolaadipavlova

12-16 sööjale

Vaja läheb

Beseepõhjad

  • 10 suurt munavalget
  • 500 g suhkrut
  • 1 spl valgeveiniäädikat
  • 40 g kakaopulbrit
  • 100 g hakitud tumedat šokolaadi

Kate

  • 4 dl vahukoort
  • 500 gr vanillimaitselist kohupiimakreemi
  • 300 gr maasikaid

Kaunistamiseks

  • 200 gr maasikaid
  • 100 gr tumedat šokolaadi
  • 2 dl vahukoort

Tee nii

Kuumuta ahi 160 kraadini. Võta kaks küpsetuspaberit ja joonista sinna 28-30 cm läbimõõduga ringid. Võta vatitups ja kasta see neutraalse maitsega õli sisse. Õlita küpsetuspaber kergelt sellelt poolt, kuhu sa pliiatsiga EI joonistanud.

Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Lisa vähehaaval suhkur ja mikserda kuni saad tugeva vahu. Vaht peab olema nii tugev, et kui kausi ümber keerad, ei juhtu õnnetust 🙂 Lisa äädikas ja kakaopulber ja mikserda veel paarkümmend sekundit. Lõpuks sega sisse peenelt hakitud tume šokolaad. Jaga segu pooleks ja pane ahjuplaadile. Silu nii, et saad ühtlase ketta, mis täidab enne joonistatud ringi.

Pane beseed ahju ja alanda kuumus kohe 110 kraadini. Kui küpsetad mõlemad põhjad korraga, kasuta pöördõhu funktsiooni. Küpseta 1 h 30 minutit. Kui aeg täis, keera kuumus maha ja jäta ahjuuks irvakile, et põhjad täielikult ära jahtuks. Kui põhjad on jahtunud ja hakkad kooki kokku panema, võta õrnalt paber põhja küljest ära. Seda on kõige parem teha kahekesi.

Täidise jaoks vahusta vahukoor tugevaks vahuks ja sega kohupiimaga. Lõika maasikad pooleks. Kata esimene koiht poole koguse vahukoorevahu ja maasikatega. Kata teise kihiga ja kata ülejäänud vahuga ja maasikatega.

Šokolaadiganache-i jaoks kuumuta pliidil vahukoort kuni see hakkab kergelt aurama. Lisa tükeldatud šokolaad ja sega kuni see on sulanud ja on ühtlane kreem. Nirista kaunistatud koogi peale šokolaadikreemi ja ülejäänud maasikad kasta šokolaadikreemi sisse ja pane koogi peale. Serveeri!

Koogi võib valmis teha paar tundi enne serveerimist.

 

 

Kihiline šokolaadipavlova

Olen Laura. Blogi pidanud aastast 2012. Siit blogist leiad minu lemmik katsetused, nii magusad ja soolased, Eestist ja maailma köökidest. Eriti sooja koha on võitnud minu südames aasia köögid, Korea köögiga esiotsas. Kui oled huvitatud koostööst, siis kirjuta laura@vanapere.ee