Koogid Magustoidud

Vanapere Köögikatsetused uues kuues ja beseerull

Paar kuud on siin lehel vaikus olnud. Ja see ei ole olnud sellepärast, et olen blogi unarusse jätnud vaid….liigutasin blogi hoopis ümber uuele platformile ja aadressile, et teile veel mõnusamat väljanägemist pakkuda ja uuenenud sisu 🙂 Kõik siin on veel töös aga olen lõpuks jõudnud nii kaugele, et esimene versioon on valmis. Loodan, et teile meeldib väljanägemine ja kasutajakogemus. Andke kommentaarides teada kui teil on soovitusi, mida saaks veel paremini teha!

 

Selle tähtsa sündmuse puhul jagan teiega oma lemmik koogi retsepti, mida olen juba aastaid tähtpäevadeks valmistanud aga pildistamiseni pole kunagi jõudnud, sest see süüakse lihtsalt kohe käest ära.

 

Beseerull on väga vähese pingutusega ja koostisainetega valmiv aga samas väga piduliku väljanägemisega magustoit. Beseest ülejäävate munakollastega teen ma alati sidrunivõiet, mis sobib ideaalselt rulli vahele besee magusust tasakaalustama oma hapukusega. Retsepti algse retsepti olen näpanud Nami-Namist, mille järgi küpsetades on rull alati ideaalne välja tulnud. Suhkrukogus on küll suur selles retsptis aga seda vähendada ei tasu, sest siis ei tule besee välja.

Pildid sellele postitusele tegi mu kallis kolleeg Amy, kelle sünnipäevaks ka see kook valmis 🙂

 

Sünnipäevalaps Amy

 

 

Beseerull vaarikate ja sidrunivõidega

Sellest kogusest saab 6-8 viilu.

Vaja läheb

Beseerull

 • 6 suurt munavalget (või 7 M suurust)
 • 200 g suhkrut
 • 1 tl sidrunimahla või valgeveini äädikat
 • 1 tl maisitärklist
 • 50 gr mandlilaaste

Täidis

 • 4 spl sidrunivõiet (retsept allpool)
 • 2 dl vahukoort
 • 1 tl vanillisuhkrut
 • 200 gr (vanillimaitselist) torukohupiima
 • 1 spl suhkrut
 • 200 g vaarikaid (või muid marju) + kaunistamiseks

Tee nii

Kuumuta ahi 160 kraadini.

Vahusta munavalged ilma suhkruta õrnaks vahuks ja siis hakka tasapisi lisama suhkrut. Mikserda kuni saad tugeva vahu, mis kaussi tagurpidi keerates seal välja ei kuku. Sega kokku tärklis ja sidrunimahl, et saaksid pasta ja lisa munavalgevahule. Mikserda veel paarkümmend sekundit.

Pane suurele ahjuplaadile küpsetuspaber ja määri hästi õrnalt õliga kokku, et pärast besee sealt kergemini kätte saada. Seda saad teha näteks õlise köögipaberiga määrides.

Jaota besee ühtlaselt suureks ristkülikuks, silu ära ja kata mandlilaastudega. Küpseta 160-kraadises ahjus 25-30 minutit kuni besee on pealt ”kuiv ja kuldne. Võta ahjust välja ja lase jahtuda. Kuni besee on jahtunud, kata see teise küpsetuspaberiga, keera ümber ja tõmba õrnalt küpsetuspaber küljest ära.

Täidise jaoks vahusta vahukoor suhkruga tugevaks vahuks ja sega kohupiimapastaga. Määri sidrunivõie beseele õhukese kihina laiali ja lisa kohupiimavaht, jättes igale küljele umbes 3 cm vaba ruumi rullimiseks. Pane peale marjad ja keera laiemast äärest rulli. Beseerulli võid valmis teha kuni 24 tundi enne serveerimist, hoia külmkapis. Serveerimisel kaunista marjade ja soovi korral tuhksuhkruga.

 

Sidrunivõie ehk lemon curd

0.3 l sidrunivõiet

Vaja läheb

 • 6 munakollast
 • 2 dl suhkrut
 • 1.5 dl sidrunimahla (kahest väga suurest sidrunist või 3-4 väiksemat)
 • 2 sidruni riivitud koor
 • 100 grammi toatemperatuuril võid, kuubikuteks lõigatuna
 • näpuotsaga soola

Tee nii

Aja vesi potis keema. Sega kausis munakollased, suhkur, sool, sidrunimahl ja koor. Pane kauss poti peale, vali sellise suurusega kauss, et see kataks poti ära. Vesi ei tohi potis tugevalt keeda, vastasel juhul tõmbub muna kokku. Kuumuta munasegu keskmisel kuumusel pidevalt segades 7-10 minutit kuni segu pakseneb. Võta kuumuselt ära ja sega sisse võikuubikud. Soovi ja vajaduse korral suru sidrunivõie läbi sõela. Enne kasutamist jahuta maha. Sidrunivõie säilib külmkapis kinnises purgis 1-2 nädalat.

 

 

 

 

Comments (1)

Lisa kommentaar