Vanapere köögikatsetused

 

Daal lillkapsa ja kõrvitsaga

 

 

Daal-iks kutsutakse indias läätsesid ja nendest valmistatud suppe ja karrisid. See kord jagan teiega oma viimase aja lemmikut taimetoitu. Seekordne karri retsepti on vahelduseks ilma tomatiteta. Tummisust lisavad röstitud india pähklid, mis lisasin kastme sisse ning kookospiim. Kõrvitsa saabumine minu toidulauale tähendab vaid ühte- suvi on läbi.

Sellel aastal sai suvi ikka väga kiiresti otsa. Nagu peaagu ei oleks olnudki. Kas oli? Ilma järgi võiks öelda, et nagu polnudki 🙁 Sügis ei ole mu lemmikuim aasta aeg aga lohutust pakuvad hetkel hooajas olevad juur- ja puuviljad. Just sel nädalal tegin erinevaid moose oma aia viljadest ja aina tihemini jõuavad minu menüüsse ka juurikad. Kõrvits on kindlalt üks minu lemmik sügisesi juurvilju. Hetkel proovin seda igale poole susata, kuhu võimalik. Nii soolastesse toitudesse, eriti meeldib mulle kõrvitsarisotto, kui ka magusatesse nagu näiteks need mahlased brownied ning miks mitte ka pannkookidesse.

Daal valmib suhteliselt kiiresti ja sobib hästi ka argiõhtusöögiks. Sellest kogusest valmib päris suur kogus, nii et suure tõenöosusega saad ka järgmine päev kontorisse lõuna kaasa võtta. Mina kasutasin retseptis hokkaido kõrvitsat, mille koor on ka söödav, kuid keetmisaja lühendamise mõttes, koorisin ma see kord kõrvitsa.

Daal lillkapsa ja kõrvitsaga

Daal kõrvitsa ja lillkapsaga

Sellest kogusest jätkub 4-6 näljasele

Vaja läheb

  • 3 dl punaseid läätsesid
  • 1 loorberileht
  • 1 suurem sibul
  • 2 tšillikauna
  • 2 tl sinepiseemneid
  • 1 tl soola
  • pöidlasuurune jupp ingverit, riivituna
  • 2 suurt küüslauguküünt, peenelt hakituna
  • 2 tl vürtsköömnepulbrit
  • 1 tl kurkumit
  • 1 tl karripulbrit
  • 1 tl garam masalat
  • 0.5 tl kardemoni
  • 100 grammi india pähkleid
  • 1 väiksem hokkaido kõrvits (1-1.5 kg puhastamata kaal), kuubikuteks hakitud
  • 1 väiksem lillkapsapea, väikesteks õisikuteks murtud
  • 1 purk kookospiima (400 ml)
  • 2 spl sojakastet

Serveerimiseks

  • Basmatiriisi
  • Koriandrit
  • Hakitud, röstitud india pähklid
  • Laimi

Tee nii

Keeda punased läätsed koos natukese soola ja loorberilehega poolpehmeks, see võtab aega umbes 10 minutit.

Samal ajal keeda valmis ka riis.

Kuumuta ahi 180 kraadini ja rösti india pähkleid ahjus 5 minutit.

Haki sibul ja tšilli peeneks, riivi ingver ja küüslauk peene riiviga.

Kuumuta suuremas paksu põhjaga potis õli. Lisa sibul, tšilli, sinepiseemned ja sool ning kuumuta umbes 5 minutit. Lisa ingver, küüslauk ja ülejäänud maitseained ning pool dl vett ja kuumuta veel umbes 5 minutit. Lisa kõrvits ja lillkapsas, paar dl vett ning hauta kaane all umbes 15 minutit, kuni juurviljad on pehmed. Lisa kookospiim, sojakaste ja keedetud läätsed ja kuumuta segu läbi. Sega sisse indiapähklid. Serveeri basmatiriisiga, kaunista koriandri, hakitud pähklitega ja nirista peale laimimahla.

 

Daal lillkapsa ja kõrvitsaga

 

Daal kõrvitsa ja lillkapsaga

Olen Laura. Blogi pidanud aastast 2012. Siit blogist leiad minu lemmik katsetused, nii magusad ja soolased, Eestist ja maailma köökidest. Eriti sooja koha on võitnud minu südames aasia köögid, Korea köögiga esiotsas. Kui oled huvitatud koostööst, siis kirjuta laura@vanapere.ee