Vanapere köögikatsetused

Väga mõnus tummine hautis, mis praeguse hullu pakasega sobib eriti hästi. Kõik koostisosad saab visata potti ja ahju hauduma panna. Sama ajal kui toit valmib, saab õues teha pika suusaringi 🙂

 

hautis põdralihaga

 

See hautis oli meie pere EV100 peolaual. Kui tavaliselt teen ulukihautisi punase veiniga, siis see kord soovisin vaheldust. Tume õlu sobib põdralihaga väga hästi. Kui põdraliha käepärast võtta ei ole sobib hautisesse ka hirve või metssealiha ja kindlasti ka veis. Peolaual serveerisin hautist krõbedate ahjukartulitega. Sobiks see väga hästi ka kartulipüreega. Teisel päeval, kui hautis on veel parem, sõime seda tatrapudruga. Retsept sarnaneb veidi Burgundia paja retseptile, mida olen ka teiega eelnevalt jaganud. Burgundia pajas kasutatakse tumeda õlle asemelt veini. 

Põdraliha hautis tumeda õllega

Kogus: 8 sööjale

Vaja läheb

  • 4 spl õli
  • 1 kg põdraliha (kael, selg või kints)
  • 250 g suitsupeekonit
  • 0.5 l tumedat õlu (porter või Guiness)
  • 0.5 l puljongit (veise)
  • 3 porgandit
  • 2 sibulat
  • 4 küünt küüslauku
  • 2 loorberilehte
  • punt tüümiani
  • mett
  • 250 g shampinjone
  • 1 spl õli
  • 2 spl võid
  • soola, pipart
  • 2 spl võid
  • 2 spl jahu

Serveerimiseks

  • ahjukartulid, kartulipüree või tatar

Tee nii

Lõika põdraliha 3×3 cm tükkideks. Haki ka peekon kuubikuteks. Haki sibul, porgand viiludeks ja peenesta küüslauk.

Maitsesta liha soola ja pipraga. Kuumuta pannil õli ja pruunista lihatükke, kuni nad on väljas pruunikad ja karamelliseerunud. Tee seda mitmes osas, et pann ei oleks liiga täis ja lihatükid pruunistuksid, mitte ei hauduks. Kui liha on valmis, tõsta see haudepotti. Prae peekon kuldseks ja pane liha juurde. Ära rasva ära kalla, selle sees saad sibula, küüslaugu ja porgandi pruunistada. Kui sibul on juba läbipaistvaks muutunud, lisa see ka liha juurde. Kalla kuumale pannile veidi kuuma puljongit, et sinna külge jäänud liha ja kõik muu maitsev kätte saada. Kalla see ka haudepotti. Lisa haudepotti veel õlu, ülejäänud puljong, tüümian, loorberileht ja maitse järgi soola, pipart ning mett. Hauta 150 kraadises ahjus 2.5-3 tundi, kuni liha on mõnusalt pehme. Samal ajal valmista seened. Prae neid või ja õli segus kuni kuldpruunid ja lisa valminud hautisesse.

Kastme paksendamiseks sega sulavõi jahuga ja nirista see pidevalt segades hautisesse. Kuumuta kuni kaste pakseneb. Serveeri kohe või jahuta maha ja serveeri järgmisel päeval, kui kaste veelgi parem.

 

hautis põdralihaga

Põdraliha hautis tumeda õllega

Olen Laura. Blogi pidanud aastast 2012. Siit blogist leiad minu lemmik katsetused, nii magusad ja soolased, Eestist ja maailma köökidest. Eriti sooja koha on võitnud minu südames aasia köögid, Korea köögiga esiotsas. Kui oled huvitatud koostööst, siis kirjuta laura@vanapere.ee