Vanapere köögikatsetused

Kimchiga praetud riis on üks mõnus ja kiiresti valmiv mugavustoit, kus saab ära kasutada kappi seisma jäänud riisi ja kimchi ( kui see peaks üldse juhtuma:)). Kõik teised koostisained on ka sellised, mis tavaliselt kodus olemas ja seetõttu on see ka minu menüüs väga tihti.  Kimchit saab ise teha selle retsepti järgi või minult tellida 🙂 Mida vanemat kimchit siin retseptis kasutad, seda parem, sest laagerdunud kimchil on rohkem maitsekust, eriti just umamit.

Gochujang on koostisainete nimekirjas võib-olla ainuke, mis vajab selgitamist (kuigi selle blogi lugejatele võib-olla mitte). See on vürtsikas fermenteeritud chillidest valmistatud pasta, mis on Korea köögis väga tihe külaline. Eestis saab seda osta näiteks Umami poest ja ka Selveri gurmee lettidel olen seda silmanud. Külmkapis seisab see peaagu igavesti, niiet pole põhjust muretseda, et jääb lihtsalt seisma.

 

kimchi praetud riis

Kimchiga praetud riis

2-le näljasele

Vaja läheb

  • 200 suitsupeekonit, kuubikuteks hakitud
  • 1 sibul, peenelt hakitud
  • 2 küüslauguküünt, hakitud
  • 5 cm jupp ingverit, riivitud
  • 4 dl laagerdunud kimchit (mida vanem ja funky-m, seda parem)
  • 5 dl keedetud riisi, soovitavalt päev vana
  • 1 spl gochujangi
  • 2 spl toasooja võid
  • 2 muna, praetud härjasilmaks
  • 2 vart rohelist sibulat

Tee nii

Prae peekonikuubikud krõbedaks kuni kogu rasv on sulanud pannile. Kalla enamik rasvast ära (juhul kui oli rasvane peekonitükk) ja jäta pannile umbes 2 spl jagu rasva. Lisa sibul, küüslauk ja ingver ja prae umbes üks minut, kuni juurviljad on aromaatsed. Lisa riis ja kimchi ja prae veel umbes 5 minutit, kuni kõik on korralikult läbi kuumutatud ja kimchi vedelik ära aurustunud. Keera kuumus natuke madalamaks ja vajuta riis õrnalt spaatliga ühtlaseks. Seda tuleb teha sellepärast, et riis saaks mõnusalt krõbedaks pannipõhjas minna. Rösti niimodi veel vähemalt 2 minutit. Mida kauem seda hoida, seda krõbedamaks riis läheb, aga ole ettevaatlik, et küüslauku ära ei kõrveta. Samal ajal kui riis valmib, sega kokku gochujang ja või.

Serveeri kohe praetud muna, hakitud rohelise sibula ja gochujangi võiga.

 

kimchi praetud riis

 

Kimchiga praetud riis

Olen Laura. Blogi pidanud aastast 2012. Siit blogist leiad minu lemmik katsetused, nii magusad ja soolased, Eestist ja maailma köökidest. Eriti sooja koha on võitnud minu südames aasia köögid, Korea köögiga esiotsas. Kui oled huvitatud koostööst, siis kirjuta laura@vanapere.ee