Daal on indiapärane läätsekarri, mis tavaliselt on taimetoit, sinna liha ei lisata ja serveeritakse riisi (ja naan leivaga). Praegusel külmal ja kõledal ajal tuleb isu just selliste soojendavate ja vürtsiste hautiste järele. See daal on natuke vürtsikas ja tai köögi nüanssidega- lisasin ka kookospiima ja laimilehti. Vürtsikust tasakaalustab hästi raita. Idee sain Kopenhaagenis Torvehallenis restorani Grød külastades, mis on spetsialiseerunud erinevate pudrude serveerimisele. Retsepti sain nende kokaraamatust, mida olen vastavalt oma maitsele kohandanud.

Punase läätse daal

Sellest kogusest jätkub 4-le.

Vaja läheb

  • 200 g punaseid läätsesid
  • 6 dl vett
  • 2 spl õli
  • 2 sibulat, hakituna
  • 2 porgandit, jämedalt riivituna
  • 4 küüslauguküünt,
  • pöidlasuurune jupp ingverit, riivituna
  • 1 punane tšilli
  • 2 tl karripulbrit
  • 1 tl tšillihelbeid(kui väga vürtsikat ei soovi võib ka välja jätta)
  • 2 dl kookospiima või- koort
  • 1 purustatud tomatite konserv
  • 4-5 kuivatatud laimilehte
  • maitsestamiseks soola
  • serveerimiseks- värsket koriandrit ja keedetud basmati riisi

Jogurti raita

  • 200 g kreeka jogurtit(sobib ka hapukoor või Saare jogurt)
  • 4 spl rohelist sibulat
  • 2 spl sidrunimahla

Tee nii

Aja paksu põhjaga potis õli kuumaks ja hauta hakitud sibulaid keskmisel kuumusel 5 minutit. Lisa hakitud küüslauk, tšilli, ingver, sibul, tšillihelbed ja karri ja kuumuta veel paar minutit. Lisa läätsed, laimilehed ja vesi ja hauta 15 minutit kuni läätsed on pehmed.Maitsesta soolaga. Lisa kookospiim ja tomatid ja hauta kuni saad meeldiva paksu konsistentsi. Kaunista koriandriga ja serveeri riisiga.

Jogurti raita jaoks haki roheline sibul hösti peeneks ja sega ülejäänud koostisainetega kokku.

Daal

Olen Laura. Blogi pidanud aastast 2012. Siit blogist leiad minu lemmik katsetused, nii magusad ja soolased, Eestist ja maailma köökidest. Eriti sooja koha on võitnud minu südames aasia köögid, Korea köögiga esiotsas. Kui oled huvitatud koostööst, siis kirjuta laura@vanapere.ee