Chilli on üks mu lemmik mugavustoite. Mõnus tummine ja vürtsikas hautis, mis muutub iga päevaga paremaks. Mulle meeldib teha korraga suurem ports ja siis seda mitu päeva nautida. Sobib see hästi nii riisi, kartulitega, tatraga kui ka tortilla sisse panemiseks. Miks ka mitte serveerida lihtsalt hapukoore või guacamole ja krõbeda ciabattaga. Chilli con carne, nagu ka teised tomatised hautised, tahavad pikka hautamist. Tavaliselt valmistan seda nädalavahetusel, panen chilli juba peale hommikusööki hauduma, siis saavad maitsed korralikult välja kujuneda ja lõunaks on tummine hautis valmis. Chilli con carne retsepte leidub internetis sadu erinevaid. Palju kasutavad hautamisel ka tumedat õlut, mina olen kasutanud punast veini ja veisepuljongit. Lisan cillile alati ka paari tükki tumedat šokolaadi, mis lisab hautisele täidlust. Peekon annab mõnusat suitsust maitset ja kaneelikoor teeb maitse veel salapärasemaks.

 

Chilli con carne veisehakklihaga

Sellest kogusest jätkub 8-le

Vaja läheb

 

  • 1 kg veisehakkliha ( mida kõrgem kvaliteet seda parem hautis saab!)
  • 150 g suitsupeekonit
  • 2 suuremat sibulat
  • 4 küünt küüslauku
  • 3 punast tšillikauna
  • 1 punane paprika
  • 1 kollane paprika
  • 2-3 porgandit
  • 800 g purustatud tomateid
  • 4 spl tomatipastat (kontsentreeritud)
  • 2 red-kidney oa konservi
  • 1 klaas punast veini
  • 1-2 klaasi vett
  • 1 veisepuljongikuubik
  • 1 kaneelikoor
  • 2 tl vürtsköömnepulbrit
  • 1 tl tšillihelbeid
  • 1 tl suitsutatud paprikapulbrit
  • paar tükki tumedat šokolaadi
  • soola, pipart

Serveerimiseks

  • Riisi, kartuleid või tatart
  • Hapukoort

 

Tee nii

 

Lõika peekon tükkideks ja prae krõbedaks. Jäta peekonist tulnud rasv pannile ja tõsta peekon köögipaberile nõrguma. Pane pannile hakkliha ja prae paar minutit, lisa ka hakitud tšilli, sibul, küüslauk,hakitud paprika ja porgandid ja prae veel umbes 5 minutit. Maitsesta soola ja pipraga. Võta haudepott või lihtsalt suurem pott ja aja 2 spl õli kuumaks. Lisa tomatipasta (mitte purustatud tomatid!)ja vürtsid ja pruunista paar minutit kuni tomatipasta muutub pruunikaspunaseks. Lisa punane vein ja kraabi tomatipasta põhjast lahti. Nüüd lisa hakklihasegu, purustatud tomatid, vesi ( lisa alguses 1 klaas ja haudumise ajal kui vaja lisa rohkem) ja puljongikuubik ja sega läbi. Hauta vähemalt 1,5 tundi, mida kauem, seda parem. 30 minutit enne valmimist lisa loputatud kidney oad ja šokolaad.

 

 

 

 

Chilli con carne

Olen Laura. Blogi pidanud aastast 2012. Siit blogist leiad minu lemmik katsetused, nii magusad ja soolased, Eestist ja maailma köökidest. Eriti sooja koha on võitnud minu südames aasia köögid, Korea köögiga esiotsas. Kui oled huvitatud koostööst, siis kirjuta laura@vanapere.ee