Peet on üks mu lemmikumaid juurvilju! Eriti just sügis-talvisel ajal kui teiste juurviljade hooaeg on läbi või pole veel alanud, siis naudin peeditoitie täiel rinnal! Ja peedi ja kitsejuustu kooslus on ju super. Seda kinnitab ka see peedi- kitsejuustu salati retsep, mida ma mõni aeg tagasi teiega jagasin. See kord röstisin ma terveid peete ahjus fooliumi sisse keeratuna. Tegin kohe suurema koguse, peedid säilivad külmkapis hästi, vähemalt nädala. Maitsvad on need ka niisama söömiseks,aga ka salatitesse, hummusesse, pestosse või näiteks sellesse pirukasseJ Karamelliseeritud sibul balsamicoga annab pirukale mõnusat täidlast maitset juurde, kes sibulafänn ei ole võib selle välja jätta, maitsev on ka ilma.
Peedipirukas kitsejuustuga
Vaja läheb
Põhi
- 100 g rukkijahu
- 80 g spelta- või nisujahu
- 80 g võid
- 50 g hapukoort
- 1 muna
- soola, pipart, 1 tl tüümiani
Täidis
- Oliivõli ja void sibula karamelliseerimiseks
- 2 suuremat punast sibulat
- 2 spl pruuni suhkrut
- 2 spl balsamico äädikat
- 3 suuremat ahjus röstitud või keedetud peeti
- 150 g kitsejuustu ( kasutasin hallitusjuustu)
- 1 dl kohvikoort
- 2 dl piima
- 2 muna
- värsket või kuivatatud tüümiani
- soola, pipart
Tee nii
Näpi toasoe või ja ülejäänud põhja koostisained ühtlaseks taignapalliks ja pane 30 minutiks külmkappi. Eelkuumuta ahi 200 kraadini. Näpi põhi 26 diameetrise pirukavormi põhja, torka kahvliga auguliseks ja eelküpseta põhja 10 minutit. Kuumuta pannil 1 spl oliivõli ja 1 spl void. Karamelliseeri viilutatud punaseid sibulaid madalal kuumusel 15 minutit, lisa suhkur ja balsamico, sega korralikult läbi ja karamelliseeri veel umbes 5 minutit. Jälgi, et kuumus oleks madal, muidu läheb sibul kõrbema. Viiluta peedid ja kitsejuust õhukesteks viiludeks. Sega piim, munad, koor, sool ja pipar. Pane eelküpsetatud põhjale sibul, selle peale peediviilud ja selle peale kitsejuustuviilud. Kalla õrnalt peale koore-munasegu ja raputa peale värske tüümiani lehti. Küpseta 180 kraadises ahjus 15-20 minutit kuni munasegu on hüübinud.