Parima hommikusöögi edetabelis kaerahelbepudru järel teisel kohal on mul kindlasti krõbe granola kreemja jogurti või kohupiima peal. Granola on küpsetatud müsli, mis sisaldab erinevalt müslist ka rasvainet ja lisatud magustajat, et mass ahjus karamelliseeruks ja kokku jääks. Siit blogist sain idee suhkru asemel kasutada datleid. Krõbedate granola tükkide saamiseks jahvatan osa kaerahelvestest kohviveskis jahuks.
Seemned, pähklid ja kuivatatud puuviljad saab igaüks oma soovi järgi valida. See kord kasutasin külmkuivatatud vaarikaid ja kuivatatud jõhvikaid, kõrvitsa-, päevalille- ja linaseemneid ja mandleid. Granola säilib kinnises purgis toatemperatuuril 1-2 nädalat.
Krõbe granola
Sellest kogusest saab umbes 2 l granolat.
Vaja läheb
- 500 g kaerahelbeid ( 200 g jahvatatuna+ 300 g helbeid)
- 150 g hakitud mandleid
- 100 g päevalilleseemneid
- 100 g kõrvitsaseemneid
- 1 dl linaseemneid
- 1 dl kookoshelbeid
- 100 g kivideta datleid
- 1 dl kuuma vett
- 2 küpset banaani
- 0,5 dl mett
- 4 spl (kookos)õli
- 4 tl kaneeli
- 1 tl vanillisuhkrut
- ½ tl soola
- 150 g kuivatatud puuvilju
Tee nii
Eelkuumuta ahi 160 kraadini.
Kalla datlitele kuum vesi ja lase 10 minutit seista. Pane blenderisse datlid koos veega, banaanid, mesi, sulatatud kookosõli ja maitseained. Töötle ühtlaseks. Sega kaerahelbed, jahvatatud kaerahelbed ja pähklid-seemned, lisa datli-banaani püree ja sega korralikul läbi. Pane granola ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud suurele ahjuplaadile. Küpseta 20 minutit, sega, et granola küpseks ühtlaselt, tee ka tükke väiksemaks. Küpseta veel 15 minutit- sega uuesti ja vajadusel küpseta veel 10-15 minutit. Granola peab jääma kuldpruun ja krõbe. Lase granola täielikult jahtuda plaadil, sega juurde kuivatatud puuviljad ja säilita suletud purgis.
Vaata ka seda granola retsepti, mis on valmistatud õunapüreega