Makroonidesse armusin ma esimest korda siis, kui 6 aastat tagasi hakkasin Prantsusmaal klubimänge mängima. Esimest korda proovisin ma makroone Ladurees, mis asus Champs Elyseel, ootasin tund aga järjekorras, et soetada endale 20€ eest 8 makrooni. Tol aja oli see ikka väga suur väljaminek! Praegugi veel mäletan seda maitseelamust- krõbeda kooriku ja pehme sisuga mandliküpsis, millel on mõnus kreemine täidis. Kõige rohkem meeldisidki mulle just soolakaramelli makroonid. See oli üldse esimene kord, kui ma soolakaramellist kuulsin. Suur karamelli fänn ma ei ole, aga natuke soola tasakaalustab hästi karamelli lääge magususe ja tulemuseks on super kooslus! Nüüd olen proovinud ka teise Pariisi kuulsa makroonibutiigi Pierre Herme makroone ja need on võrdselt maitsvad. Olen mitmeid kordi katsetanud makroone kodus teha, aga tulemus ei ole olnud alati kõige kaunim. See aasta sain ma kingiks spetsiaalsed makroonide valmistamise jaoks loodud silikoonmatid, millel on juba ringi-kujulised piirjooned ette tehtud. Enne joonistasin ma pliiatsiga küpsetuspaberile ringikujulised piirjooned aga see oli üks tüütu ja ajamahukas tegevus. Makroonide tegu tundub küll väga keeruline tegevus, aga täpselt juhiseid järgides saab sellega hakkama ka algaja kokkaja. Samas on tulemuseks üks elegantne maius, mis sobib hästi pidusööki lõpetama kohvi kõrvaseks või miks mitte ka kingituseks sõbrale J
Täna jagan teiega makrooniretsepti, kus mandliküpsist on maitsestatud kohvipulbriga ja täidiseks on soolakaramell. Kohvi mõrusus tasakaalustab hästi karamelli ja küpsise magusust. Soolakaramelli jätkub rohkemaks kui ühe portsjoni makroonide täidiseks, see säilib külmikus 2 nädalat aga sobib ka väga hästi sügavkülmutamiseks. Soolakaramelli kastet võib ka kasutada muude magustoitude juures, kas või vanilje jäätisega serveerimiseks J
Kohvimakroonid
Sellest kogusest tuleb 25 küpsist.
Vaja läheb
- 110 g mandlijahu
- 90 g munavalgeid (toasoojad)
- 200 g tuhksuhkrut
- 30 g suhkrut
- 1 tl lahustuvat kohvipulbrit
Tee nii
Kui sul puudub spetsiaalne makroonide küpsetamiseks mõeldud silikoonalus ja sa ei ole väga täpse käega (nagu mina), siis joonista küpsetuspaberile 50 umbes 3 cm läbimõõduga ringi.
Töötle mandlijahu, tuhksuhkur ja kohvipulber köögikombainis ühtlaseks pulbriks. Vahusta munavalgeid ja kui vaht on juba tugevam ja hoiab vormi, lisa suhkur ja jätka vahustamist, kuni saad tugeva vahu, mis kaussi pahupidi keerates välja ei kuku. Lisa munavalgevahule mandlijahu-suhkru-kohvi pulber ja sega õrnalt munavalgevahtu kausi põhjast ülespoole tõstes pehme spaatliga kuni saad viskoosse ‘’taigna’’. Selleks kulub umbes 60 pööret spaatliga J Mõned allikad on nimetanud seda konsistentsi ka magma taoliseks, aga kuna ma pole magma oma silmaga näinud siis ei oska ma ka öelda kas see nii on J Eesmärgiks on võimalikult palju õhumulle munavalgevahust välja saada. Vaht peab olema piisavalt vedel, et kui lasta törtsu vahtu siledale pinnale, peab ta vaikselt laiali valguma. Kui oled saavutanud õige konsistentsi, siis siis võta kondiitriprits või väike toiduainetele sobiv kilekott ja pane tainas sinna sisse. Ette joonistatud ringi keskelt alustades, lase markoonitainas küpsetuspabrile, jättes veidi vaba ruumi äärtesse, et tainas saaks veidi laiali valguda (paar mm). Nüüd on väga tähtis hetk: makroonitaignal tuleb lasta seista vähemalt 30 minutit, et tekiks peale ‘’nahk’’. Ainult sel juhul tulevad küpsistele õiged ‘’jalad’’ alla. Naha tekkimist saad kontrollida väpuotsaga makroonitainast katsudes, kui näpp jääb puhtaks, on nahk tekkinud ja makroonid võivad ahju minna J Küpseta 160 kraadises ahjus 12-15 minutit (olemevalt küpsiste suurusest). Soovitan ahju juures seista ja jälgida, besee võib väga kergelt ära kõrbeda. Siiski, enne 10 minutit ei soovita ma ahjuust lahti teha. Lase makroonidel peale ajust välja võtmist täielikult jahtuda.
- 2 spl keevat vett
- 2 tl lahustuva kohvi pulbrit
Tee nii
Lahusta kohvipulber keevas vees. Tõmba pintsliga muster küpsistele. Lase täielikult kuivada.
Soolakaramelli
- 200 g suhkrut
- 125 ml vett
- 100 g võid
- 100 g vahukoort
- 1 tl soola
Tee nii
Pane selga pikkade varrukatega särk, sest karamell võib keedes pritsida ja see on palju kuumem kui keev vesi!
Pane suhkur ja vesi pannile ja sega aeg ajalt kuni suhkur on lahustunud ja siirup hakkab keema. Keeda kuni siirup on merevaigu pruun, õige aeg on siis kui siirup on suitsema hakanud ja peale seda keeda paarkümmend sekundit veel. Kui oled saavutanud õige värvi, siis võta kuumuselt maha ja sega juurde või ja koor. Koor võib olla toatemperatuuril, siis seguneb see paremini karamelliga. Lase maha jahtuda, jahtudes kaste pakseneb.
Kui oled valmis makroone kokku panema võta üks küpsis, lase selle peale kondiitripritsist soolakaramelli ja kata teise küpsisega. Makroone võiks säilitada jahedas, siis on nad maitsvad kuni nädal aega.