Hispaania kartuliomletti maitsesin esimest korda Madridis, kus seda pakutakse igas nurgapealses cervicerias väikeste kuubikutena tapa-na või näiteks suurema portsjonina sektoriks lõigatuna näiteks hommikusöögiks. Kõige traditsioonilisem tortilla de patata koosneb ainult oliiviõlis praetud kartulitest (vahel ka sibul) munast ja soolast. On ka variante, kus lisatakse chorizot, paprikat, tuunikala ja teisi juurvilju. Mulle meeldib lisada suvikõrvitsat, paprikat, spinatit ja sibulat, vahel ka suitsuvorsti või chorizot ja juustu (feta, brie või kitsejuust sobivad kõige paremini). Hea on ka lisada mõnda värsket ürti, näiteks basiilikut või peterselli. See on hea külmkapi puhastamise roog, sest põhimõtteliselt saab kartuliomletis ära kasutada kõik juurviljad ja juustud ja ürdid mis külmkappi seisma jäänud on 🙂 Omletti võib serveerida nii soojalt kui ka külmalt, hästi sobib see ka lõunakarpi tööle kaasa võtmiseks. Kõrvale võib serveerida ka värsket salatit. Tortilla valmistamiseks oleks vaja ahjukindla käepidemega praepanni, siis ei ole vaja omletti pannil ümber keerata, vaid saab ahju panna, et muna ka pealtpoolt ära küpseks. Kartuliomleti sees saab ära kasutada ka kappi seisma jäänud keedetud kartulid. Sel juhul kuumuta sibulad ja paprika enne läbi, lisa hakitud keedetud kartulid ja lisa munasegu.

Tortilla de patata

Sellest jätkub 6-le näljasele

Vaja läheb

  • 2 spl oliivõli
  • 450-500 g värskeid kartuleid, 1×1 cm kuubikuteks lõigatud
  • 1 sibul
  • 10 muna
  • 0.5 tl suitsutatud paprikat
  • soola
  • peotäis värsket peterselli, rohelist sibulat või basiilikut
  • pool keskmisest suvikõrvitsast
  • 1 paprika
  • 150 g täissuitsuvorsti või chorizot
  • 100 g kitsejuustu või brie-d

 

Tee nii

Kui kasutad ahjukindalt panni siis kuumuta ahi 220 kraadini grillreziimil.

Prae vorstiviilud ilma õli lisamata kuumal pannil krõbedaks, pane köögipaberile rasvast nõrguma. Ära vorstist eraldunud rasva ära kalla, lis oliivõli ja prae kartulikuubikuid ja hakitud sibulat, suvikõrvitsat ja paprikat oliivõlis kuni kartul on peaaegu pehme. Maitsesta 1 tl soolaga. Lisa hakitud ürdid ja kuumuta läbi. Klopi munad soola ja paprikaga läbi ja lisa pannile. Lisa ka praetud vorstiviilud. Kata pann kaanega ja küpseta umbes 10 minutit keskmisel kuumusel kuni tortillale on tekkinud koorik ja muna on peaagu hüübinud. Kui kasutad ahjukindlat panni siis kata tortilla soovi korral viilutatud juustuga ja pane ahju grillelemendi alla umbes 5-ks minutiks kuni munad on pealt ka hüübinud ja juust on sulanud ja kuldne. Kui ahjukindlat panni ei ole, siis keera omlett kahte pannilabidat kasutades ümber ja küpseta veel paar minutit. Kui tortilla valmis siis kata pann taldrikuga ja keera tortilla taldrikule. Serveeri kas soojalt või külmalt näiteks värske salatiga. Head isu 🙂

 

Tortilla de patatas ehk hispaania kartuliomlett

Olen Laura. Blogi pidanud aastast 2012. Siit blogist leiad minu lemmik katsetused, nii magusad ja soolased, Eestist ja maailma köökidest. Eriti sooja koha on võitnud minu südames aasia köögid, Korea köögiga esiotsas. Kui oled huvitatud koostööst, siis kirjuta laura@vanapere.ee